CASE: OH MY! 

Balansbyrån_ohmy_case1.png

I kommunikationsbranschen är stressrelaterad ohälsa den överlägset största anledningen till sjukskrivning. I enlighet med byrån Oh My:s mål att bli Sveriges schysstaste arbetsplats tog de ett samlat grepp för att motverka stress och ohälsa.

Vi började identifiera problemet genom att samla in åsikter från alla medarbetare. Vad stressar dig på jobbet? Vad vill du ha för att kunna fokusera på jobbet under arbetstid och koppla av bättre när du är ledig?

Sen var det dags att bryta ner det till något konkret. För Oh My blev det sex olika punkter och initiativ som byrån valde att samla under ett paraply kallat ”Oh My Lagom.”
 

I Oh My Lagom ingår:

Antistresskola. Kunskap är superviktigt! Därför utbildades alla på Oh My om stress – vad som händer i kroppen vid stress, hur vi undviker den och hur vi hanterar den.

3 x välkommen. Tydlighet kring hur bolaget gör när de välkomnar en ny kollega till Oh My!, när de välkomnar någon tillbaka efter sjukskrivning eller föräldraledighet, eller när de säger ”välkommen åter” till en kollega som slutar.

Lokal expertis. En expert i form av en terapeut i varje stad där Oh My har kontor. Dessa personer fungerar som ett stöd för personalansvariga och kan kontaktas och/eller användas vid behov.

 

 

 

”Bra möte!”. En ny mötesmodell á la Oh My som hjälper bolaget att ha bättre, roligare och effektivare möten. Målet är att medarbetare ska gå ut från så många möten som möjligt med känslan ”Bra möte!”.

Luftlön. Oh My vill uppmuntra medarbetarna till att ta små pauser under dagen, och gärna få frisk luft i samma veva. Varje Oh My-kontor har därför infört en luftlöns-runda med en specifik plats där de checkar in i bolagets egenbyggda tidrapporteringssystem. En incheckning ger 50 kr extra på lönen.

Lagombot. En bot som skickar vänliga påminnelser, tips och information till den som vill – en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Till exempel:  ”Det är bra att andas – ta fem djupa andetag.”

Press

Norrbottens AFFÄRER:

http://www.norrbottensaffarer.se/na/promenader-ger-tillagg-pa-lonen-nm4722140.aspx

ReSumé

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/05/29/byran-lanserar-luftlon--anstallda-far-betalt-for-promenader/

Tidningen chef

https://chef.se/oh-my-extra-lon-minska-stress/

Hallandsposten

http://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/fem-fr%C3%A5gor-till-1.4314148